CONVEXO d.o.o. - Tvrtka za graditeljstvo i usluge

convexo@convexo.hr, tel: + 385 47 868 003, mob: +385 98 1725 250

 Uporabna dozvola

Da li Vaša zgrada ima uporabnu dozvolu? Da li Vašem izvatku iz zemljišne knjige piše zabilježba da uporabna dozvola nije položena, dakle da ne postoji? Ako nemate uporabnu dozvolu javite nam se i mi ćemo složiti koncept kako biste mogli upisati zgradu bez ikakvih zabilježbi! Bilo da ste gradili bez nadzora temeljem Rješenja o uvjetima gradnje, bilo da je starogradnja sa zabilježbom, naručite konzultacije i rješit ćemo taj problem!

Do 31.12.2007. nekretnine se u zemljišne knjige moglo upisati i bez uporabnih dozvola, no to od 1. siječnja 2008. godine više nije moguće jer je na snagu stupila nova odredba Zakona o gradnji.

Bez uporabne dozvole nema upisa građevine. Uporabna dozvola znači odobrenje da se izgrađena nekretnina može početi koristiti. To znači da investitor mora dostaviti nadležnom gradskom uredu završno izvješće nadzornog inženjera. To izvješće je jamstvo da je nekretnina izgrađena u skladu s nacrtima i dozvolom te da može dobiti uporabnu dozvolu. Uporabna dozvola tako je posljednja garancija da je nekretnina napravljena u skladu s papirima.

Prema nekim statistikama oko 90 % građevina u Hrvatskoj nema uporabnu dozvolu. Gruntovnice su i bez njih upisivale građevine u zemljišne knjige, uz navod da dozvola nije izdana. Novi zakon to ne dozvoljava, a za korištenje nekretnina bez dozvole propisuje novčane kazne. Za investitora pravnu osobu ona iznosi 25.000 kuna, a za fizičku 15.000 kuna.

Ova odredba dovela je kupce u znatno povoljniji položaj nego ranije jer će sada biti sigurniji u to što kupuju. No, vlasnici građevina koje su izgrađene prije ovog Zakona moći će za njih ishoditi dozvolu. Uvjeti za to ovise o starosti građevine. Nadležno tijelo je Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, u kome je moguće dobiti sve dodatne i podrobnije informacije.

Uporabna dozvola je rješenje tijela graditeljstva kojim se dozvoljava korištenje građevine nakon uspješno izvršenog tehničkog pregleda. Zahtjev za izdavanje podnosi investitor nakon uspješnog tehničkog pregleda.

 Convexo d.o.o. za graditeljstvo i usluge

Ulica kralja tomislava 10A, Karlovac (3.kat)

Zagrebačka banka d.d., IBAN: HR6923600001102272111

Tvrtka upisana na trgovačkom sudu u Karlovcu, MBS 080795070

Temeljni kapital: 20 000kn, uplaćen u cjelosti 

Tvrtka upisana na trgovačkom sudu u Karlovcu